Kantari

Pade mi na pamet – kantari. Tamo kod Goce nad šporetom to je pijačni. Od tog kantara se živelo u stvari. Baba je išla četvrtkom i subotom na pijacu. Tu sluga upregne mala kola, natovari se živine, jaja, sira, ne znam, rena, ovog - onog i ona ide na pijacu, proda i nazad kući. To ti je taj kantar. Ima i onaj veliki, drveni. Taj meri 500 kila. Na tom se merilo žito. Dođe do vršidbe, pokosi se, veže se u snopove, snopovi u krstine, pa se to onda donese, pa se naprave kamare, pa u dvorištu, pa se iznajme ponjave. Onda se to pokrije, onda vršalice idu iz kuće u kuću. Ekipa onako po 15-20 ljudi, pa se vrše žito, pa se na tom kantaru meri, pa se prodaje onom Breslavu... Pa se za te novce kupi koje jutro zemlje. Moj deda je kupov'o od tri do pet jutara zemlje godišnje. To ti je taj kantar. Onda ima onaj mali sa tasovima za kolače. Onda šta sam se setio kad smo od kantara krenuli. Ima tamo jedno ovako kao drveno bure sa dve ručke, to se zove merov, a zapremina je možda 25-30 litara. Nikad nisam merio koliko tu u stvari stane kukuruza, žita. Nego ima izreka jedna za taj merov, koja i danas važi kao kod ovih što su digli u švajcarcima kredite. Kaže – ''Merov za merov, a vika interesa.'' A vika je dva merova. Znači pozajmiš jedan, vratiš taj jedan i vratiš viku - još dva. Kamata ti je... Uzmeš - vratiš tri. Sve se meri, je l' da?

Štece u crkvi i van nje

Ovom našem ogranku familije jedan od nadimaka je štece. Šteca ti je štec – čitač u crkvi, što podrazumeva da je čovek bio pismen. U to vreme je bilo malo pismenih ljudi. To znači da ako smo bili pismeni - ili smo bili trgovci ili nešto u vezi sa crkvom. -           Interesantno je da je čenejska crkva van sela. Nije! Ma kakvi! Čenej nije selo. Ona je usred sela. U staroj Jugoslaviji samo je Čurug imao veći atar od Čeneja. Posle u federativnoj Jugoslaviji niko nije imao veći atar od Čeneja. Crkva je usred sela jer se Čenej graničio onamo - Novi Sad, pa Kać, pa Bački Jarak, Temerin, Stepanovićevo, dodirujemo se sa Zmajevom sa njihovim atarima, pa Kisač, pa Rumenka, pa opet Novi Sad. -           Tako da nama to što danas deluje da je centar i kako ga zovemo, uopšte to nije? Čenej uopšte nije selo, to su salaši. I taj centar je nastao tako što je kod ulice Matica srpska ta institucija imala imanje. To je radničko naselje. Ta ulica, mi ga zovemo Sokak. Od toga je nastala prva ulica i onda mal po malo, ohohoho i do kraja postao Čenej. Čenej nije selo. Nego da se mi vratimo na crkvu. Ima dopis. Mislim da je Stratimirović bio vladika ili patrijarh u Karlovcima. U dopisu stoji da kompanija sa salaša dođe, tim rečima piše. Popa ih ima izbaciti napolje iz Almaške crkve. Psuju, pljuju, galame, nikog ne poštuju. Ako ne može, ne mora držati službu taj dan. Tačka. Moš mislit naredbu?! Nema ni službe! Kompanija sa salaša smo mi odavde, gorštaci iz ravnice. Tako da smo mi sebi u narednih par godina napravili crkvu, ovu ovde na Čeneju. Posle toga German kad je bio vladika, hteo je od te crkve da pravi manastir. Onda se selo pobunilo – ''Alo bre, vi nas isterali iz crkve. Mi sebi napravili crkvu. Sad oš da otmeš našu crkvu, praviš manastir. Pravi ti manastir di oćeš. Evo mi ćemo ti dati zemlju, ti pravi manastir. Crkvu ne damo!'' E tako smo mi došli do crkve. I tamo sa strane, pored vrata piše koji je i ovaj i onaj od mojih pradedova bio donor, ktitor, ovamo-onamo. Tu su napravili crkvu. I eto. To je naša crkva.

Foto: https://graditeljins.wordpress.com/graditelji-info/alojz-i-jotef-cocek/

Novi i stari ljubimci na salašu

 Na ulazu na salaš dočekaće vas naš ČIKA-strašilo. Ukoliko biste voleli da vaše dete bliže upozna NAJPLEMENITIJU životinju na pravom ste mestu. Na našem salašu dete može da se prošeta na konju, može da uz obučeno osoblje upozna najosnovnije pojmove vezane za konje, opremu, jahanje. Možete se provozati po ataru. Sve je stvar dogovora. Pa izvolte. Domaće životinje: Na našem salašu osim dobre hrane, igre u dvorištu, prenoćista, muzeja starih salaških alata i pokućstva, mozete videti i družiti se sa domaćim životinjama ..... Koke,ukrasna živina, koze, ovce, konji, magarac, psi, mačke...... U komšiluku imamo proizvođača aviona, kočija, fijakera tako da postoji mogućnost vožnje različitim konjskim zapregama. Naš PERA voli da se slika.  

O našem Salašu

Mitin Salas počeo je sa radom pre par godina. Mitin salaš na Čeneju (Vojvodina - Na 10 km od Novog Sada), nudi Vam smeštaj u objektu starom oko tri veka, obnovljen 1931. Salaš u hladu kruške ječmenke, sastoji se od glavne kuce, kućerka, čtale, kokošinjca, svinjca, čardaka...Na salašu možete, osim smeštaja, uživati u jahanju. Prenoćište u, ovom pravom vojvodjanskom salašu, možete doživeti mnogo više od odmora, osetiti ambijent starih vremena... Etno kuća na salasu Vam nudi i više od toga. Iako je salaš star oko 100 godina, renoviran je i koristi se u turističke svrhe. Salas je smeštajnog kapaciteta od 3 sobe - 6 osoba (trokrevetna, dvokrevetna i jednokrevetna), a izdaje se kompletno kao apartman. Od prateće opreme Salas ima kuhinju sa svim priborom i uređajima za spremanje hrane, stari kamin za grejanje, wireless, kao i zatvorenu baštu gde mogu da se održavaju proslave. Salaš je predodređen isključivo kao smeštajni objekat i muzej starog alata i mašina. Gazda Mita je zadužen za boravak turista, on će Vam ispričati priču o svojoj porodici, najstarijoj ogradi između dva salaša koja se nalazi ovde, naučiće Vas da jašete konje... Salaš je i u funkciji edukativnog turizma, radi obrazovanja mladjih i tom cilju održavane su projekcije filmova, a planira se pravljenje književnih i bluzz večeri. Od ove godine na salašu možete i dobro jesti i piti. 

I ove godine će nam doći DEDA MRAZ 22., 23., 29. i 30.12.2017.

Ovog puta dolazi sa VILOM.

 
CAM00185

restoran

   
WP_20150731_18_17_35_Pro

etno kucerak

Fotografija0077

Apsolutno salašarskiFotografija0178Mitin Salas - Pravi vojvodjanski salas

   

Pogledajte fotografije vojvodjanskog salaša na Čeneju :